В миналото нито една пътека след работа не ги заобикаляше

...
 В миналото нито една пътека след работа не ги заобикаляше
Коментари Харесай

Защо измират британските пъбове?

 В предишното нито една пътека след работа не ги заобикаляше – пъбовете са надълбоко преплетени в имиджа на Англия, както следобедният чай или точно подрязаната ливада. Но от ден на ден и повече кръчмари са принудени да затворят пространствата си. Само през първата половина на 2018 година съвсем 500 кръчми са прекратили активността си - развиване, което продължава от години. За да оцелеят, стопаните би трябвало да увеличават цената на бирата. Това обаче прави утежнява нещата още повече: от ден на ден британците избират да си купят бираот супермаркета и да си я пият вкъщи.
„ Преди двадесет години хората ходеха в пъбове два, три или четири пъти седмично, през днешния ден единствено един път седмично, тъй като не могат да си разрешат повече ", споделя пред DPA Патрик Лин. 43-годишният Лин е шеф на кръчмата " Агнето и знамето " ( " The Lamb and Flag " ) в лондонския квартал Ковънт Гардън. Той работи това в продължение на 17 години, започвайки от някогашния промишлен град Ковънтри. „ Когато работех там през 2005 година, имаше единадесет пъба единствено на нашата улица, а когато напуснах града през 2010 година бяха останали единствено два “.Британската браншова асоциация (British Beer and Pub Association, BB & PA) цитира като аргументи за наклонността възбраната за пушене, която влезе в действие през 2007 година, както и изменящите се привички за почивки. Към това се прибавя и увеличният напън върху разноските за кръчмарите. Основната причина е внезапното нарастване на налозите върху алкохолните питиета. Според BB & PA акцизът за бирата в Обединеното кралство през днешния ден е 54 пенса (61 евроцента) на пинта (568 мл.) - към дванадесет пъти повече от сумата в Германия. Високите налози са оправдани с битката против злоупотребите с алкохол.

Но и други разноски съставляват провокации за кръчмарите. " Данъкът върху парцелите се умножи на някои места ", споделя Лин. Особено наранени са Лондон и югоизточната част на страната. Според него все по-големите разноски за труд също способстват за обстоятелството, че от ден на ден и повече заведения за хранене биват затваряни.

В „ Агнето и знамето " най-евтината пинта коства четири паунда (около 4,5 евро) - 10 % повече по отношение на цената преди две години. Като цяло средната цена за пинта в Обединеното кралство сред 2000 и 2017 година съвсем се е удвоила, излиза наяве от данните на BB & PA. Броят на пъбовете пък понижава от 60 800 на 48 350 за същия интервал.

Според английския справочник " Good Pub Guide " най-евтината бира в Англия е в провинциалните Шропшър и Хертфордшир – там сега пивото коства приблизително 3,37 паунда. В Лондон би трябвало да заделите приблизително по 4,44 паунда за бира. Британците намират обаче три паунда за рационална цена за бирата, сочи изследване, оповестено през юни от анкета на YouGov. Според друго изследване множеството британци просто към този момент считат пинтата в кръчмата за недостъпна.

Лин таман желае да отговори по какъв начин оцелява с кръчмата си, която съществува от 1623 година насам, когато го прекъсва жена, която напуща заведението с колегата и детето си. „ Благодаря за прелестното обслужване, храната и напитките бяха вкусни ", споделя тя за довиждане. Тъкмо в точния момент за Лин. „ Клиентите са уверени в качеството ни и ни предлагат ", споделя той.

„ Така оцеляват пъбовете “.

Но триумфът се дължи и на местоположението на " The Lamb and Flag " - в туристическия многолюден метрополис на Лондон. Пъбовете отвън центъра са доста по-затруднени и евентуално ще пострадат от обстановката на пазара, а рано или късно ще бъдат принудени да затворят.
По публикацията работиха: Бойчо Попов, редактор Виктория Тошкова
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР